A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Обтівський ліцей Кролевецької міської ради

Знаки УДК

Дата: 21.09.2019 11:57
Кількість переглядів: 141

Знаки УДК

УДК має великий набір знаків (символів). Їх основне призначення — фіксування відношень між поняттями, що відображені у документах, і утворення правильного пошукового образу, що забезпечує повноту і точність пошуку інформації.

Знак приєднання + (плюс) означає наявність в документі двох і більше незалежних одна від одної тем або формальних особливостей. Його застосовують для об’єднання як основних індексів, так і визначників. Знак має властивість зворотності. Це означає, що індекси зі знаком "плюс" можна писати у будь-якому порядку. Знак приєднання потребує дублювання у каталозі. Наприклад:

622+669  Гірнича справа та металургія

669+622  Металургія та гірнича справа

669(44+460)  Металургія Франції та Іспанії

Знак приєднання не можна замінювати ні знаком поширення, ні знаком відношення. Індекси, утворені знаком приєднання, називаються складеними.

Знак "плюс" застосовують в усіх розділах таблиць УДК.

Знак поширення / (навскісна риска) призначений для скорочення нотації (умовних позначень) зі збереженням логічності поділу і для узагальнення ряду послідовних індексів, які не мають у таблиці загального (родового) індексу. Застосування знака поширення призводить до розширення значення індексу УДК. Завдяки цьому знаку відбувається злиття кількох окремих понять, розміщених одне за одним, у загальне. Наприклад:

011/016  Бібліографії

011  Універсальні і загальні бібліографії

012  Бібліографії творів окремих авторів і окремих творів невідомих авторів

014  Бібліографії праць за певними особливостями

015  Бібліографії за місцем видання

016  Галузеві бібліографії

017/019  Каталоги

Знак поширення часто зустрічається в самій таблиці, а також може застосовуватись на розсуд систематизатора. У разі самостійного використання знака необхідно переконатись в наявності такої умови: загальної побудови ряду індексів, які об’єднуються. Після індексу зі знаком / (навскісна риска) можна використовувати загальні та, за необхідності, спеціальні визначники, а також знаки  : (двокрапка) та  + (плюс) за загальними правилами.

Цей вид об’єднання індексів є незворотним. Індекс зі знаком поширення називається складним.

Знак відношення : (двокрапка) об’єднує між собою індекси двох понять (предметів, тем), взаємопов’язаних за суттю; при цьому утворюється складений індекс зі значенням, яке не збігається зі значенням кожного з них окремо, — якісно новий індекс.

621.384.634:621.318.3  Сінхротрони — електромагніти (Електромагнітні сінхротрони)

635.965:632.38  Кімнатні рослини — вірусні хвороби (Вірусні хвороби кімнатних рослин)

678.01:536 Властивості високомолекулярних речовин — теплота (Теплові властивості високомолекулярних речовин)

821.111:27-23  Англійська література — Біблія (Вплив Біблії на англійську літературу)

"Двокрапка" є потужним інструментом, проте досить невизначеним, бо вказує, що відбувається зв’язок, але не вказує ні на тип зв’язків, ні на їх послідовність.

Складені індекси з двокрапкою можуть бути зворотні (інверсовані).

Методи утворення складених індексів зі знаком відношення детально викладені у шостому правилі індексування.

Знак подвійного відношення :: (подвійна двокрапка) закріплює певний порядок двох і більше компонентів у складеному індексі, що робить його незворотним. Він має важливе значення для машинного пошуку, централізованої каталогізації. Наприклад:

575::576.3  Цитогенетика

Квадратні дужки […] — знак, який використовують в складних та складених індексах усіх розділів УДК. За квадратні дужки виносять визначники, що є спільними для двох і більше індексів, а також виносять індекс, який повторюється. Наприклад:

[622+669](477)  Гірнича справа та металургія України

[004.42:7.05]-051  Комп’ютерні програми — дизайн — особа (програміст-дизайнер)

Квадратні дужки використовуються також для запобігання непорозумінь у деяких комбінаціях з двокрапкою. Наприклад:

27:24(540)  "Християнська релігія" щодо "Буддизму в Індії"

[27:24](540)  "Християнська релігія щодо буддизму" в Індії

Коли в індексі є два й більше знаки відношення, і необхідно показати, що один з індексів стосується сукупності інших, теж використовують квадратні дужки. Наприклад:

004:[621.771.016.3:669.14]  Застосування ЕОМ при холодній прокатці сталі

Якщо індекс зі знаком відношення або зі знаком приєднання не можна вмістити в один рядок, то необхідно перенести його на наступний, при цьому обов’язково повторювати знак + або :, який стоїть перед наступним індексом.

Апостроф ’ розглянуто в характеристиці спеціальних визначників (розділ ІІ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора