A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Обтівський ліцей Кролевецької міської ради

20.03.20

Дата: 19.03.2020 09:12
Кількість переглядів: 182

Тема. Технологічний процес виготовлення виробу.

Підготувати виріб до подальшої обробки

Правила техніки безпеки при пилянні лобзиком.

                Працюючи лобзиком, необхідно дотримуватися таких правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог.

1.    Працювати в халаті або фартуху, в береті або косинці.

2.    На робочому місці мають знаходитися лише ті інструменти й предмети, які безпосередньо потрібні для виконання практичного завдання.

3.    Користуватися слід лише справним, добре налагодженим інструментом.

4.    Інструменти й пристосування слід розташовувати на верстаку таким чином, щоб вони не виступали за межі верстака й не падали додолу.

5.    Випилювальний столик має бути надійно закріплений.

6.    У процесі роботи слід сидіти прямо.

7.    Пилочку лобзика слід тримати перпендикулярно до заготовки.

8.    Пиляти потрібно рівномірно, виконуючи рухи вгору-вниз, не натискаючи сильно на пилочку, щоб вона не зламалася.

9.    Пальці рук не можна розміщувати близько та навпроти руху пилочки.

10.    Працюючи інструментом, не можна відволікатися і заважати працювати іншим.

11.    Забороняється здмухувати тирсу, яка утворилася в результаті пиляння. Прибирати її необхідно щіткою-зміталкою.

12.    Після завершення роботи інструменти потрібно покласти у відповідне місце, а робоче місце прибрати, здати роботу учителю.

 

Усі  столярні  вироби  виготовляють відповідно  до  технічних  проектів. До  початку  виготовлення  виробу, за допомогою  креслення розробляють  специфікацію. У  специфікації  вказують  кількість деталей, а  також  сировини  і матеріалів, які  є  необхідними  для  виготовлення відповідного  виробу.

На  основі  креслення  і  специфікації  складають  технологічну послідовність виготовлення  виробу.  В  них  вказують  послідовність  операцій   технологічного  процесу, зазначають, яким  інструментом  або  на  якому  устаткуванні слід  виконувати  кожну  технологічну  операцію та  які  пристрої  застосовувати  для  цього. Технологічні  карти  складають  на  цілі   вироби  або  на  окремі  деталі.  Форма  і  зміст  технологічних  карт  залежить  від  умов,  в  яких  виконуватимуться  технологічні  операції, тож давайте ознайомимось із технологічною карткою для виготовлення нашої сокирки.

 

 

     №

з/п

Зміст і виконання операцій

Графічне зображення

Виріб

Сокирка

Габаритні розміри

150х300х5

Матеріал

Фанера

Обладнання і пристрої

Інструменти

1

Розмітити та вирізати заготовку

 

Верстак столярний, підкладна дошка

Ножівка, олівець, рулетка кутник

2

Розмітити заготовку за шаблоном

 

Верстак столярний

Олівець, шаблон

3

Випиляти виріб із заготовки

 

Верстак столярний, лобзик, пилочка для лобзика

Олівець, шаблон

4

Виконати шліфування  заготовки

 

Верстак столярний, брусок для шліфувального паперу

Шліфувальний папір, лінійка

5

Виконати нанесення малюнку для випалювання

 

Верстак столярний

Копіювальний папір, олівець

6

Виконати випалювання на поверхні виробу

 

Верстак столярний

Випалювач

7

Провести лакування виробу в декілька шарів

 

Верстак столярний

Пензлик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора