A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Обтівський ліцей Кролевецької міської ради

Що таке УДК? 

Дата: 17.09.2019 15:57
Кількість переглядів: 147

Що таке УДК? 

?   Універсальна десяткова класифікація (УДК) — це міжнародна багатомовна класифікаційна система, що об'єднує всі галузі знань в єдиній універсальній структурі з загальною десятковою нотацією.

?   Таблиці УДК призначені для систематизації документів, пошуку інформації та організації фондів документів з усіх галузей знань у бібліотеках, видавництвах, інформаційних центрах тощо.

?   Міжнародним еталоном УДК є англомовна база даних Master Reference File (MRF), яка налічує близько 70 000 класифікаційних рубрик.

?   Оновлення УДК здійснюється щорічно, і це дає змогу підтримувати систему в актуальному стані та відображати всі зміни, події та явища, які відбуваються у світі.

?   Близько 130 держав світу використовують УДК (30 з них застосовують її як основну класифікаційну систему) [http://www.udcc.org/countries.htm]. Таблиці перекладено більше ніж на 50 мов (стандартний чи скорочений варіанти) [http://www.udcc.org/index.php/site/page?view=users_worldwide#languages].

?   В Україні з 2000 року використовують таблиці УДК українською мовою.

?   Вихідні відомості кожного видання повинні містити класифікаційний індекс УДК згідно з ДСТУ 4861:2007 "Інформація та документація. Видання. Вихідні відомості".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора