A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Обтівський ліцей Кролевецької міської ради

16.03.2020

Дата: 16.03.2020 14:14
Кількість переглядів: 191

Тема: Баскетбол. Стійка, тримання м’яча, ловля та передача його двома руками від грудей. Ведення м’яча на місці.

 
 
Тема: Баскетбол.  Ведення м’яча.
 
Ведення м`яча в баскетболі - прийом дає можливість гравцеві рухатися з м`ячем по майданчику з великим діапазоном швидкостей і в будь-якому напрямку. Ведення дозволяє уникнути щільно опікає захисника, вийти з м`ячем з-під щита після успішної боротьби за відскок і організувати стрімку контратаку. За допомогою ведення можна поставити заслін партнеру або, нарешті, відвернути на час суперника, який опікується партнера, щоб потім передати йому м`яч для атаки.
У всіх інших випадках зловживати веденням не слід, щоб не знижувати швидкість контратак і не порушувати ритму гри. Ведення здійснюється послідовними м`якими поштовхами м`яча однією рукою (або по черзі правою і лівою) вниз-вперед, трохи убік від ступень.
 Основні рухи виконують ліктьовий і променезап`ястковий суглоби. Ноги необхідно згинати, щоб зберігати положення рівноваги і швидко змінювати напрямок руху. Тулуб злегка подають вперед плече і рука, вільна від м`яча, повинні не допускати суперника до м`яча (але не відштовхувати його!).
 
Для ведення характерна синхронність чергування кроків і рухів руки, контратакуючої з м`ячем. Гравець, просуваючись таким чином, повинен в той же час стежити за розташуванням партнерів, суперників і орієнтуватися на щит. Доцільно періопереключать зоровий контроль з м`яча на поле і назад. Баскетболіст при веденні зобов`язаний однаково добре володіти правою і лівою рукою. Обведення зі зміною швидкості. До несподіваних змін швидкості ведення м`яча вдаються для того, щоб відірватися від захисника.
Швидкість ведення залежить перш за все від висоти відскоку м`яча від майданчика і кута, під яким він направляється до майданчика. Чим вище відскік і менше його кут (в раціональних межах), тим більше швидкість просування. При відскоку, низькому і близькому до вертикального, ведення сповільнюється і може взагалі виконуватися на місці.
 
 
Обведення зі зміною напрямку. Її використовують головним чином для обведення суперника і проходів для атаки кільця. Змінюють напрямок таким чином: кисть накладають на різні точки бічній поверхні м`яча і випрямляють руку в потрібному напрямку. Використовують також обведення зі зміною висоти відскоку і з поворотами і перекладами м`яча. Широко використовується також спосіб обведення суперника з перекладом м`яча з однієї руки на іншу, таємно, за спиною або під ногою.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора